Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a supinált cipő, szandál? Harc a bokasüllyedés és a lúdtalp ellen!

 

A szupináció vagy másnéven supináció a legegyszerűbben és lényegre törően fogalmazva a talpunk inkább külső felére nehezedő testsúlyunk eloszlása. Tehát, ha egy cipő vagy szandál szupinált az a gyakorlatban azt jelenti, hogy a talp belső élének magasításával a külső él felé döntjük a bokát. A Hugh Owen Thomas angol ortopédorvos által kifejlesztett és elnevezett Thomas Heel eljárást nevezzük máshogy supinát saroknak. A Thomas sarokkonstrukcióval ellátott gyerekszandál két fő tulajdonsággal rendelkezik: 1. A belső oldalon hosszan előre vezetett 2. a belülről kifelé keskenyedő sarokmagasság a sarokcsont 3mm-es kifelé döntését biztosítja (supinál).

Szülőként minden esetben arra törekedünk, hogy gyermekeinknek a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk az élet minden területén. Nincs ez másképpen a ruházati termékek vásárlásánál sem. Napjainkban az egészség megőrzése központi témává vált, az ortopéd orvosok előszeretettel ajánlják a supinált lábbeliket a lúdtalp és bokasüllyedés kezelésére. Nem hiába, hiszen ez a talp kiképzés valóban hatékonyan tudja gyermekeink problémáját enyhíteni. Érdemes, viszont a témában még mélyebben belemenni, hogy egy átfogó képet kapjunk a miértekről. Az, hogy a gyermekcipő hirdetéseknél már már divattá vált a supinált szó hangsúlyozása egyszerű okkal bír. A szülők körében ez kifejezetten kapós, trendi termékké vált a fent említett jellemzők miatt.

A kisbabák bokája a járás megkezdésekor anatómia szempontok miatt befelé dől. Ez jellemzően 10 fok bedőlést jelent.  Ez a bedőlés egyáltalán nem rendellenes, minden kislurkó így kezdi el első lépteit.

De akkor miért kell a szupinált cipő és szandál?

Ez a mindenkinél előforduló 10 fok környéki bedőlés egy átmeneti állapot, ami a gyermekünk növekedésével és folyamatos járásával a legtöbb esetben magától megszűnik. Érdemes azonban ezt az átmeneti időszakot is megkönnyíteni számukra egy jó minőségű supinált lábbelivel. Egészségügyi gondnak mondható, viszont már a 20 fokhoz közelítő dőlési szög. Ebben az esetben nem ajánlott, hanem szinte kötelezőnek mondható a szupinált cipő vagy legalább egy talpbetét használata.

Milyen egyedi jellemzői vannak még a supinált talp kiképzésnek?

Összeségében, ha egy egészséges lábnál is szeretnénk bebiztosítani gyermekünk számára az egészséges testtartást és a lúdtalp, bokasüllyedés kialakulását akkor sem tudunk nagy hibát véteni, mivel ez az egészségre nincsen káros hatással. Ebben az esetben azért érdemes mégis orvosunkkal egyeztetni. Miért? Mivel a szupinációval jellemzően elmondhatjuk, hogy le kell mondanunk a rugalmas talpakról és ez kihatással van azért minimálisan a test többi részére. Először furcsa lehet a járás a merev rész miatt, a testünk kényszerítve van arra, hogy a talp külső felére nehezedjen ezért a szalagok megfeszülnek a lábban és a csípőre is több teher hárul. Ennek ellenére fontos leszögezni, hogy a hordása nem árt az egészséges lábnak sem, ezzel sok tévhitet elkerülve.

Szülőként egy jó minőségű szupinált cipővel, szandállal elkerülhetjük, hogy gyermekünk bokadőlése elérje a veszélyes 20 fokot akár, aminél sajnos már műtéti beavatkozás szükséges. Döntsünk tehát felelőségteljesen, mint mindenben ami gyermekneveléssel kapcsolatos.