Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyermekkori lúdtalp kezelése és megelőzése

2020. 07. 28. 14:20:19

lúdtalp megelőzése

forrás:babaszoba.hu

Gyermekkori lúdtalp kezelése és megelőzése

Napjainkban a lúdtalp népbetegségnek számít, hiszen még most is rengeteg embert érint legyen szó akár gyerekekről, felnőttekről vagy idősekről. A legtöbb felnőttkori lúdtalp okozta térdizületi kopások, elváltozások, gyulladások és mozgásszervi megbetegedések a fiatalkori helyetelen kezeléshez vezethetők vissza. Épp ezért kisgyermekkorban óriási szerepe van a lúdtalp megelőzésnek, amire a szülők gyakran nem fordítanak kellő figyelmet.

 

A láb alapvető feladata az, hogy tartja a testünket, azonban ha a lábfejen nem egyenletesen oszlik el a testsúly, az hosszútávon komoly problémákat tud okozni. Ahhoz, hogy megértsük miért olyan fontos ezzel a témával már gyermekkorban komolyabban foglalkozni, érdemes átbeszélni, hogy mi az a lúdtalp.

Mi az a lúdtalp?

A láb alapvetően 3 fő részből épül fel:

  • Lábfej
  • Lábszár
  • Comb

 

A lúdtalp kialakulása szempontjából a lábfej megfelelő tartása a legfontosabb. A lábfejet további két részre lehet bontani, ezek a hosszanti és a haránt irányú boltozatok. Ezeknek a boltozatoknak a feladata a tehermentesítés. Vagyis ahhoz, hogy testsúly okozta megterhelés megfelelően tehermentesítve legyen boltozatra van szükség. Azonban ha a hossz és haránt irányú boltozatok elgyengülnek, már nem tudják megfelelően megtartani a testsúlyt. Az elgyengülést okozhatja többek közt a fiatalkori gyors testsúlynövekedés is, ami azt eredményezi, hogy a láb teljes felülete fog eloszlani a talajon.

lúdtalp jellemzői

forrás:babaszoba.hu

 

A fenti példán jól látszik, hogy egészséges talp nem teljes egészében terül el a talajon, ezzel szemben a lúdtalp a süllyedés következtében a talp teljes felületét lefedi.

Lúdtalp kialakulása

Gyermekkorban gyakran előforduló ortopédiai elváltozás a lúdtalp, amit a láb boltozatának süllyedése szokott okozni. A láb boltozatait a lábak izmai és a talp szalagjai tartják, aminek a feladata testsúly okozta terhelés tehermentesítése. Azonban ha ezek a szalagok gyengék és nem tudják megtartani boltozatot, a lábra érkező nyomás megnő. Ennek következtében lúdtalp vagy másnéven harántsüllyedés alakul ki, ami később akár mozgásszervi megbetegedésekhez is vezethet. 

 

Az újszülött gyermekeknél a láb boltozatos rendszere még nem alakul, épp ezért a elváltozások 1-2 éves kor alatt még nem tekinthetők kórosnak. A boltozatos ív a különböző külső ingerek hatására kezd el kialakulni, például sétálás, tornáztatás, lábujjhegyen történő járás, sarkon járás vagy valamilyen mozgás hatására. 2-3 éves korban már megfigyelhető kezdetleges állapot, azonban ekkor még csak a sarok kifelé dőlés fogja jelezni a ‘lúdtalpat’, amit a legtöbbször onnan lehet észrevenni, hogy a gyermek a megszokottnál hamarabb elfárad. A végső lábboltozat csak 10-12 éves kor körül fog kialakulni, épp ezért az ezt megelőző szakaszban van lehetőség a felnőttkori lúdtalp kialakulásának megelőzésére.

 

A sarok kifelé dőlését érdemes minél hamarabb kezelni, különféle cipőkkel és talpbetétekkel. A leghatásosabb módja a gyermekkori lúdtalp kezelésenek gyógytorna és a speciális supinált cipők és szandálok viselése.

Lúdtalp kezelése

A lúdtalp kezelésénél a cél a haránt és hosszirányú boltozat, valamint a sarokcsont dőlésének helyreállítása. A sarokcsont dőlését a sarok egyoldalú megemelésével lehet korrigálni, amihez speciális gyógyászati cipőkre van szükség. Ahhoz, hogy boka a megfelelő helyzetbe kerüljön és megszűnjön a befelé dőlés, érdemes supinált cipőket használni. Ezek a cipők olyan ortopéd orvosok által kialakított speciális cipők, amelyek képesek megakadályozni sarokcsont befelé dőlését, ezzel megelőzve a felnőttkori lúdtalp kialakulását.

supinált szandálok a lúdtalp ellen

supinált gyerek szandál

A supinált cipők amellett, hogy megemelik és korrigálják a sarokcsont helyzetét, elég szélesek ahhoz, hogy a nagylábujjat ne zavarják járás közben. Mivel a gyermekek lába a járás hatására veszi fel későbbi formáját, érdemes olyan cipőt választani, ami kifejezetten erre a problémára nyújt megoldást.

Lúdtalp megelőzése

Kisgyermekeknél kiemelten fontos és meghatározó, hogy milyen cipőt hordanak nap mint nap, ugyanis statikai szempontból a lábra hárul a legtöbb terhelés. Célszerű olyan kialakítású lábbelit vásárolni, ami a kényelmes és futás, játék közben sem nyomja gyerek lábát. 

 

Emellett fontos, hogy a gyerek sokat járjon mezítláb az udvaron, ugyanis a láb a különböző ingerek hatására képes adaptálódni és alkalmazkodni az új környezethez. A legjobb az egyenetlen füves vagy akár apró kavicsos talaj, hiszen ekkor a lábnak alkalmazkodnia kell az instabil, rücskös felszínekhez. Ezek az apróságok kiemelten fontosak, ahhoz, hogy a megelőzzük a lúdtalp kialakulását.

Lúdtalp veszélyei

A gyermekkorban elhanyagolt és nem megfelelően kezelt lúdtalp felnőttkorban komoly egészségügyi problémát tud okozni, például:

Bütykök kialakulása

A lábfejen kialakuló bütykök talán a leggyakoribb következménye a helytelen kezelésnek. Ekkor a harántboltozati sűllyedés miatt, az izom egyensúly megbomlik és ennek következtében az izmok lefutásának iránya eltér a megszokottól. Az elváltozás következtében a nagylábujjat a módosult izmok elkezdik kifelé húzni, ami csontlerakódást eredményez. Ebben a helyzetben a test még több ‘csontot’ fog termelni, hogy valamilyen módon stabilizálja kialakult helyzetet.

A bütykös láb sokkal fáradékonyabb, sokszor fáj akár járás közben is és kényelmetlenné teszi a cipők viselését.

Ha már kialakult a lábon bütyök érdemes szakember segítségét igénybe venni, a kezeléshez.

Bőrelváltozások

A másik gyakran előforduló tünet a láb és a cipő dörzsölése következtében kialakuló bőrelváltozás, például: tyúkszem és bőrkeményedés. Súlyosabb esetben akár sarokcsonti tüske és sarkantyú is kialakulhat, ami annak a következménye, hogy a lábfej olyan irányból kap terhelést, amihez nincs hozzászokva.

Térdfájás

A megnövekedett térdizületi terhelés, a lábboltozati süllyedés következménye. Ugyanis a lúdtalp okozta boka süllyedést a térd megpróbálja korrigálni, ami ennek következtében szintén deformálódik és gyulladás alakul ki. A térdízület deformálódását X-lábnak szokták hívni, ami kezelés hiányában akár komoly derék fájdalmakat is okozhat.

Összegzés

A lúdtalp kialakulásának a hátterében legtöbbször lábak túlzott terhelése áll, ami a hirtelen testsúlynövekedés miatt alakulhat ki. A túlzott terhelés felborítja a talp izom-ín-ízületi egyensúlyát, azonban ekkor még van lehetőség arra, hogy megelőzzük a felnőttkorban jelentkező problémákat. A szülőnek érdemes évente legalább egyszer elvinni a gyereket ortopédus szűrővizsgálatra, hiszen kisgyermekeknél bármilyen elváltozás sokkal hamarabb korrigálható, mint később, amikor már fájdalmakat is okoznak ezek a tünetek.

Tartalomhoz tartozó címkék: lúdtalp