Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen a jó gyerek szandál?

2020. 08. 20. 00:00:00

milyen a jó gyerek szandál

Milyen a jó gyerek szandál?

Minden kisgyermek életében eljön az a pont amikor először lábra áll és bár csámpásan, totyogva, de megteszi az első lépéseket. Ettől a ponttól kezdve kiemelten fontos szerepet kap a helyes szandál és cipő kiválasztása. A szülők feladata, hogy a gyerek szandálja az életkor előrehaladtával optimális legyen és biztosítsa a gyermek későbbi egészséges fejlődését.

Mivel a szandál vásárlása még kényesebb téma az anyukák számára, mint egy zárt cipőé, épp ezért ebben a bejegyzésben átbeszéljük, hogy milyen a jó gyerek szandál, és pontosan milyen szempontokat kell figyelembe venni vásárlás előtt?

 

Azt fontos kiemelni, hogy a gyermekek lábának egészséges fejlődése érdekében a kezdeti időszakban a természetes talajon járás a legfontosabb ugyanis ez nagy mértékben hozzájárul a talp boltozatának kialakulásához. Ugyanakkor, ha nem mezítláb jár a gyermek nagyon fontos, hogy jó időben és bent (bölcsődébe és óvodába) mindig funkcionálisan megfelelő és jól kialakított szandált viseljen.

Mire kell odafigyelni gyerek szandál vásárlásnál?

A gyerekek bokái eleinte befelé dőlnek, ami teljesen normális, épp ezért ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy a szandál megfelelően tartsa a bokát. A boka bedőlésének mértéke maximum 10 fokos lehet, ami a helyes szandál hordásával hamar helyreáll. Ha a bedőlés szöge nagyobb mint 10 fok, érdemes speciális suplinált cipőket választani, a felnőttkori lúdtalp elkerülése érdekében.

Ha a gyerek fájlalja a lábát, érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki további tanácsokkal tudja segíteni a gyermek lábának egészséges fejlődését.

 

A megfelelő szandál kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen ez alapozza meg a lábak későbbi egészséges fejlődését. Nézzük meg milyen szempontokat kell mindenképp figyelembe venni ahhoz, hogy megtaláljuk a gyermek számára a legjobb szandált.

Méret

A szandál kiválasztásánál az első szempont, amit mindenképp figyelembe kell venni, az a méret. Érdemes legalább ~0,5 cm-rel hosszabb szandált vásárolni, mint a gyerek lába. Ha például ~15 cm a láb hossza, akkor az ideális méret ~15,5 cm lesz. A gyerek lábát egyszerűen le tudod mérni, ha egy fehér lapra állítod és a sarkát a falhoz nyomod.

gyerek lábméret számítása szandál választásnál

forrás:tancsicscipo.hu

Majd a lábujjak körül meghúzod a vonalat és legnagyobb távolságra lévő pontot egyszerűen leméred egy vonalzóval. Mivel a jobb és a bal láb mérete csak nagyon ritkán egyforma, ezért mindig a nagyobbat kell figyelembe venni, és az alapján dönteni.

Miért fontos, hogy nagyobb legyen a szandál?

  • A gyerekek lába az idő előrehaladtával nagyon gyorsan nő, épp ezért hamar eljön az a pont, hogy a lábak beérik azt a plusz ujjhegynyi távolságot. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ha a gyerek lábujjai már kilógnak a szandálból, az a körmök és lábujjak sérüléséhez vezethet.
  • Azt is fontos figyelembe venni, hogy a lábujjaknak mindig legyen elég hely, ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak és ne nyomódjanak egymásra. Ugyanis ez később akár bütykök kialakulásához is vezethet.
  • Mivel a kisgyermekek elenite a nagylábujjukat begörbítve járnak, ezzel ‘kapaszkodva’ a talajba, kiemelten fontos, hogy legyen elég hely a szabad mozgáshoz.

Minőség

Válassz olyan szandált, ami természetes anyagokból és valódi bőrből készült, ugyanis ezek a típusu szandálok légáteresztők és nedvszívók. Fontos, hogy nyáron a nagy melegben futás és játék közben, amikor a gyerekre nem adunk zoknit, akkor se izzadjon a talpa, mert az bizony egy idő után nagyon csúszós tud lenni, ami balesetveszélyes.

biztonságos és jó gyerek szandálok

 

Kényelem

A szandál súlyát is figyelembe kell venni, törekedni kell rá, hogy minél könnyebb legyen, ugyanis a gyerekek naponta akár 10-15 ezer lépést is megtehetnek, ilyenkor már fontossá válik a súly.

Érdemes tépőzáras szandált választani, hiszen a gyerekek a bölcsődében fogják megtanulni, hogy hogyan is kell cipőjüket és szandáljukat önállóan fel és levenni.

Emellett arra is célszerű figyelmet fordítani, hogy csak azért ne vegyünk a gyereknek meg egy cipőt vagy szandált, mert X vagy Y a márkája. Mindig minőségre és a kényelemre fókuszáljunk és azt nézzük, hogy jelenleg mi a legjobb választás a gyermek számára.

Tartás

Fontos, hogy a bokát mindig tökéletesen rögzítse a szandál, az nem elfogadható, ha menet közben a boka jobbra-balra elmozdul. Mivel a járni tanuló gyerekek izülete ebben a korban még nagyon laza, a nem megfelelő lábbeli elősegíti a sarokcsont befelé fordulását. Ennek elkerülése végett olyan zárt sarkú szandált érdemes keresni, ami erősen és feszesen tartja a bokát. Ezek a szandálok jellemzően magasított szárúak és nagymértékben hozzájárulnak, hogy a bokacsont egészségesen és egyenesen nőjön.

A sarkoknak a lehető legalacsonyabban kell lennie, ez biztosítja azt, hogy a gyerek minden helyzetben stabilan tudjon benne járni és mozogni.

A hátul nyitott szandálok semmiképpen nem javasolt kisgyermekeknél, azonban a nagyobbak már bátran viselhetik a nyári időszakban.

Talp

Az utolsó szempont, amit mindig figyelembe kell venni, az a talp rugalmassága és kialakítása. A járás kezdeti időszakában hatalmas súly nehezedik a lábra, épp ezért olyan szandált kell választani, ami a kellően rugalmas, vastag talpú. Valamint amiben a gyerek nem érzi a talaj göröngyeit vagyis kellően puha ahhoz, hogy csillapítsa az ütéseket. A puha és hajlékony talpú lábbelik révén fejlődik a gyerek egyensúly érzéke, ezzel szemben a merev talp növeli a fáradékonyságot és egy idő után kényelmetlenné is válik.

Összegzés

A gyermekkorban viselt cipőknek és szanálóknak kiemelten fontos szerepe van az egészséges lábfej és talp kialakulásában. Fontos, hogy nem mindig a legdrágább szandál a legjobb. Az a szandál, ami már 2-3 nap után kényelmetlenné válik az semmiképp nem jó, olyat kell választani, ami kényelmes, biztonságos és megfelelő méretű. A papucs hordása 6 éves kor alatt semmiképp nem javasolt, ugyanis nem tartja a bokát és később akár komoly sérülésekhez is vezethet.

Ha a fenti említett szempontokat figyelembe veszed sokkal egyszerűbben és rövidebb idő alatt tudod megtalálni azt a szandált, ami jelenleg a legjobb választás a gyermeked számára.