Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit jelent a supinált cipő vagy szandál kifejezés?

Mit jelent a supinált cipő vagy szandál kifejezés?

Mivel egyre több helyen látni a kifejezést, nem kevés szülőben fogalmazódik meg a kérdés, hogy vajon mit jelent a a supinált cipő vagy szandál? Miért jobb ez mint a hagyományos lábbelik és mikor érdemes ezt választani. Összegyűjtöttük ezzel kapcsolatban a legfontosabb információkat. 

Tisztázzuk, mit jelent a a supinált cipő vagy szandál kifejezés?

A gyerek supinált szandál és cipő lényege az, hogy a lábbeli sarokrésze kifelé döntött, vagyis egy döntött sarokék van a cipő talpának hátsó részében. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a gyermek bokája ne tudjon befelé dőlni.

 

Nem minden esetben indokolt a gyerek supinált szandál és cipő viselése

Bár minden baba esetében elmondható az, hogy a bokájuk a járás megkezdésénél befelé dől és emiatt érdemes olyan első cipőt választani nekik, amelynek erős a kérge és jól tartja a bokát. Ennek ellenére a supinált kialakítás nem mindenki számára jó, hiszen az ilyen lábbelik által kialakított lábfejtartás miatt a testsúly a talp külső élére kerül át, ami pedig a térdszalagok feszülésével és a csípő megerőltetésével jár. Éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, pontosan mit jelent a supinált cipő vagy szandál. Hiszen viselése csak abban az esetben indokolt és javasolt, ha a gyermek bokájának nagyon nagymértékű a bedőlési szöge, vagyis több mint 10 fok. 

 

 

Milyen supinált cipőt érdemes választani?

Ha szükség van az ilyen jellegű cipők viselésére, mindenképpen érdemes megbízható márkát választani. Kínálatunkban Bolero, Asso és Linea márkájú supinált gyerekcipők találhatók, amelyek a  belső oldalon hosszan előrevezetettek, valamint a belülről kifelé keskenyedő sarokmagasság a sarokcsont 3mm-es kifelé döntését biztosítják. Ezek a lábbelik kívül belül valódi bőrből készülnek, járássegítő talpal rendelkeznek és ortopédiailag teszteltek. Prevenciós megelőző termékek, megakadályozzák a bokacsont befelé dőlését, a lúdtalp kialakulását.

 

Mit lehet tenni a boka megfelelő fejlődéséért?

Bár sok szülő gondolja úgy, hogy csak a megfelelő lábbelivel lehet sokat tenni a gyermek bokájának megfelelő fejlődéséért, ám a mezítláb járás éppen ugyanennyi pozitív hatással bír ebből a szempontból. A lúdtalp és az egyéb lábdeformitások elkerülése érdekében érdemes arra törekedni, hogy nyáron a fűben, a homokban vagy kavicsos területen bátran induljon el mezítláb. Sőt, a nagyobbakkal már játszhattok is különböző fejlesztő játékokat. Nagyszerű időtöltés például, ha apró tárgyakat a lábujjaival szed fel a földről, de a „törpe járás” is sokat fejleszt a kicsiken e téren. 

 

Mindez pedig egy megfelelő, minőségi és a gyermek lábának megfelelő lábbelivel kombinálva tökéletes elegyet alkotnak. Így később sem kell aggódni az esetleges ilyen jellegű problémák kialakulása miatt.